Повишава се пожарната опасност, нужно е повишено внимание
Повишава се пожарната опасност, нужно е повишено внимание / Sofia Photo Agency

С повишаване на температурите, спиране на валежите, усиленото прибиране на реколтата, активния туристически сезон и масовото приготвяне на зимнина се повиши пожарната опасност, алармират от служба „Пожарна опасност и спасяване". Само за последната седмица са станали 7 пожара, характерни за сезона. Възникнаха 2 пожара в реколтата с унищожени 2 дка посев от ечемик, пожар на зърнокомбайн, един пожар в стопанска постройка с унищожени 90м. покривна конструкция и фураж, както и 4 пожара в сухи треви и отпадъци заради небрежни действия от страна на стопаните. 

От служба „ПБС" напомнят отново собствениците и ползвателите на земеделски земи и техника да спазват всички изисквания на нормативните документи по пожарна безопасност и препоръките, дадени от органите на пожарна безопасност.

Да се засили охраната на полетата с пшеница, да се направят необходимите противопожарни ивици, механизаторите задължително преди да влязат в полетата да направят преглед на техниката, която управляват.

Всички граждани, които приготвят зимнина и използват открит огън да знаят, че ако не се спазват изискванията,  техните действия могат да доведат до нежелани последици.

Гражданите, туристите и собствениците на туристически обекти, когато се движат с МПС и боравят с пожароопасни уреди, стриктно да се съобразяват с противопожарните правила.