Потвърдиха временния арест на 50-годишен украинец
Потвърдиха временния арест на 50-годишен украинец / netinfo

Добричкият окръжен съд потвърди временната мярка за неотклонение „задържане под стража” на 50-годишния гражданин на Украйна и Израел Игор Д. Той е задържан по искане на турските власти по обвинение за измама и подправка на документи.

Предвид влошеното му здравословно състояние и близкото изтичане на 40-дневния срок на ареста, Игор Д. настоя пред магистратите да изменят репресивната му принуда в по-лека. Той е редовно призован във варненския затвор. Днес обаче, подсъдимият не се яви на съдебното заседание за разглеждане на молбата му, а изпрати декларация, че желае да бъде представляван от адвокат.

Съдът взе предвид представените от адвоката доказателства за заболяването на Игор Д. и тези от Медицинския център при Затвора – Варна, за оказваното му лечение.  Добричкият окръжен съд прие, че с нормативните актове и с полаганите за чужденеца грижи, е гарантирана възможността за обезпечаване на необходимата му медицинска помощ. Той може да бъде настанен в специализирано болнично заведение в  рамките на пребиваването му в местата за лишаване от свобода.

Изтичането на 40-дневния срок за задържането му не дава основание за промяна на мярката за неотклонение, а поисканите от властите на Република Турция документи за екстрадицията му все още не са получени. С тези мотиви Добричкият окръжен съд остави без уважение молбата на украинеца.

Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.