Потвърдиха ефективната присъда на Миролюб Гаич
Потвърдиха ефективната присъда на Миролюб Гаич / netinfo
Добричкият окръжен съд потвърди постановената от Районен съд - Добрич, присъда „лишаване от свобода” за 4 г. на Миролюб Гаич.

Въззивната инстанция изцяло споделя правните изводи, че бизнесменът е измамил 7 вложители, като ги е завлякъл с общо 2 693 660 стари лева, съобщават от пресслужбата на съда.  Миролюб Гаич е осъзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите последици и е искал настъпването им.

Съдът намира за доказано, че Миролюб Гаич е бил наясно още в края на 1994 и началото на 1995 г., че няма да има парични средства, за да изпълни поетите задължения по сключените договори между Инвестиционен фонд „Югоагент - Вложение” и гражданите - контрагенти. Вместо като добросъвестен търговец да спре дейността на дружеството, той продължил рекламирането й и приемането на финансов ресурс.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото е установила, че в дружеството е организирано незаконосъобразно счетоводно отчитане на извършваните операции и  прехвърлянето на средства от това дружество в други фирми на Гаич. Дейността на тези фирми е била неефективна и е липсвала възможност за възвръщане на вложените пари.

През месец май 1995 г. бизнесменът е спрял изпълнението на сключените дотогава договори, но е продължил за приема пари на граждани - вложители.

Въззивният съд установява, че трябва да се приспаднат 3 години и 5 месеца от наложеното на Гаич наказание от 4 г. „лишаване от свобода”. Това е времето, през което той е бил „задържан под стража” и в „домашен арест” по време на досъдебното производство.

.