Потвърдиха ефективна присъда на балчиклия за шофиране без книжка
Потвърдиха ефективна присъда на балчиклия за шофиране без книжка / Окръжен съд Добрич - пресцентър

Наказание от 8 месеца лишаване от свобода при строг режим ще изтърпи 29-годишният Стелиян Симеонов от Балчик заради шофиране без книжка. Окръжен съд – Добрич потвърди постановената от Районен съд – Балчик присъда на обвиняемия.

На 28.03.2013 г. той е  бил признат за виновен в това, че в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление на Началника на Районно управление „Полиция” в Балчик за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, при условията на продължавано престъпление, на 13.09.2012 г. и 25.09.2012 г. в Балчик и по път от с. Соколово за  Балчик, е управлявал автомобил „БМВ”, без да притежава необходимата правоспособност. Решаващият съд му е наложил наказание 1 година лишаване от свобода, което е намалил с 1/3, предвид процедурата, по която е разгледано делото -  съкратено съдебно следствие.

Недоволен от присъдата Стелиян Симеонов я обжалва пред въззивния съд с искане за намаляване на наказанието лишаване от свобода на 3 месеца. Той аргументира молбата си със семейни причини. Окръжен съд – Добрич намери, че първата инстанция правилно е установила фактическата обстановка – Симеонов си е позволил два пъти да управлява лек автомобил, след като е знаел за лишаването си от правото.

Въззивният съд констатира от приложената по делото справка за нарушител на КАТ при ОД на МВР – Варна, че в периода 2003 – 2011 г. подсъдимият е бил наказван на нарушаване на Закона за движение по пътищата 11 пъти. Той е осъждан 5 пъти от 2004 г. до 2011 г. – три пъти за кражби и два пъти за управление на леки автомобили без да притежава свидетелство за управление на МПС. Търпял е ефективно наказание лишаване от свобода за срок от 5 месеца.

Изтърпените до момента наказания не са постигнали целта на Наказателния кодекс, да  мотивират обвиняемия да не нарушава закона като управлява моторно превозно средство без притежание на необходимото свидетелство, счита съдът.

Решението на Окръжен съд - Добрич е окончателно.