Потвърдиха ареста на разследван за убийство в Балчик
Потвърдиха ареста на разследван за убийство в Балчик / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд не уважи молбата на 52-годишния Нико Василев от с. Росен, община Ген. Тошево да бъде изменена наложената му мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем за това, че на 27.12.2008 г. умишлено е умъртвил 52-годишния Марио Кръстев от Балчик.

Адвокатът на Нико посочи, че задържаният не е в добро здравословно състояние, работата на разследващите органи с него е приключила и няма опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според прокуратурата приложените експертизи показват, че здравословното  състояние на задържания позволява той да остане в следствения арест. Държавният обвинител посочи, че законът задължително изисква да се приложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо лице, обвиняемо за престъпление, което се наказва с 10 и повече години лишаване от свобода.

Добричкият окръжен съд отчете като реална опасността той да окаже противозаконно давление на свидетели и остави без уважение молбата на Нико Василев за изменение на мярката за неотклонение.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна.

Убитият е бил работник в почивната станция в Балчик, която Нико ръководел. Според обясненията на обвиняемия на 27 декември 2008 г. той не намерил Марио на работното му място. По-късно балчиклията се прибрал пийнал, двамата се спречкали и пострадият се нахвърлил върху началника си с дървен сап за брадва. Нико Василев му отнел сапа и също го ударил, пострадалият паднал, ударил си главата и по-късно починал.

Нико  Василев има висше образование, не е  семеен, не е осъждан, работел е като управител на почивна станция и учебен център в Балчик.