Потомък на генерал Колев и гости от Украйна пристигнаха в Добрич за празненствата
Потомък на генерал Колев и гости от Украйна пристигнаха в Добрич за празненствата / Дарик Добрич

Сергей Стоянов - племенник на генерал Иван Колев, и още шестима гости от Украйна пристигнаха в Добрич за честванията на 100-годишнината от Добричката епопея. В делегацията са кметът на родното село на генерала Бановка Виктор Генчев, Иван Лефтеров – кмет на с.Каменка, дъщерята на Сергей Стоянов Елена, Николай Иванов – председател на българската община „Света София” в гр.Измайл.

Виктор Генчев припомни, че през 2011 година в центъра на с.Бановка, с помощта на дарители от Добрич и местни хора, бе открит паметник на ген.Колев. В селото живеят над 30 души – далечни родственици на великия български пълководец.

Сергей Стоянов живее в с.Каменка и идва в Добрич за трети път.  „Още в детството баща ми ми е разказвал за генерал Колев. Пазя като големи реликви фотографиите от годежа на генерала със Соня Фитова.  Преди знаехме много малко за военните победи на генерал Колев –само това, което са ни разказвали родителите. До разпада на СССР не можеше да се говори за това. Аз знаех, но не можех да разказвам за него и победите му, защото той е воювал против руснаците, разбил е казашка дивизия”, разказа Сергей Стоянов.

Гостите споделиха, че вече са видели паметника на ген.Колев, който бе поставен вчера в градинката до Органовата зала. Намират го за величествен. Тази сутрин те се поклониха  и положиха цветя на паметния кръст на падналите бойци за свободата на Добруджа - 5-7 септември 1916 г. Делегацията ще се включи утре в празненствата за отбелязването на 100-годишнината от освобождаването на Добруджа и официалното откриване на мемориала на ген.Колев.

Очаква се на проявите утре да присъстват и потомци на генерал Тодор Кантарджиев.