Книгата за Васил Левски беше представена пред ученици, преподаватели, историци и граждани
Книгата за Васил Левски беше представена пред ученици, преподаватели, историци и граждани / Дарик Добрич
Двама от потомците на Апостола Васил Левски ще гостуват в Добрич по покана на фондация „Малки Ангели”, съобщи за Дарик председателят на фондацията Оксана Иванова. Стефан Караиванов и Васил Чардаклиев ще се срещнат с ученици, преподаватели, историци и граждани на 6 февруари от 14.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”.

Ще бъде представена книгата "Васил Левски - по спомени на Васил Караиванов, първи братовчед на Апостола". Изцяло документална, книгата се преиздава от потомците на Васил Караиванов с усилията на неговия праправнук Стефан. Първото издание е през 1987 година по повод 150-та годишнина от рождението на Левски.

Представят книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола“

Творбата съдържа спомените на първия братовчед на Апостола Васил Караиванов, събрани от неговия син д-р Петър Караиванов. Книгата съдържа множество писма и документи.

Предстои да излезе детско издание, което ще бъде допълнено с нови факти за Апостола. По думите на Оксана Иванова, това издание ще бъде представено на друга среща – този път на 20 февруари, отново в Добрич.

Стефан Караиванов и Васил Чардаклиев живеят в Карлово. Стефан Караиванов е праправнук на Васил Караиванов, чийто баща Генчо Караиванов е брат на майката на Левски Гина Кунчева. Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски и касиер на Карловския революционен комитет. Бил е първият избран кмет на Карлово.

Васил Чардаклиев пък е потомък на лелята на Апостола Дона Чардаклиева - сестра на Гина Кунчева. За осъществяването на срещата в Добрич на 6 февруари е помогнал и РИМ-Добрич. Фондация „Малки Ангели” е създадена преди около 5 години с цел да подпомага деца с онкологични заболявания.  

Васил Левски представяне книга Добрич
Дарик Добрич