Поставят една електронна каса на входа на Двореца
Поставят една електронна каса на входа на Двореца / netinfo

Ръководството на Софийския университет е внесло в Министерството на културата предложение на входа на Двореца да бъде поставена една електронна каса, вместо досегашните две, съобщи в Балчик ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. Той участва в националната археологическа среща, която се провежда в Двореца днес и утре.

Предложението на проф. Илчев е принципно прието от културното ведомство, потвърди и директорът на Държавния културен институт - Културен център "Двореца" Тошко Гяуров. Двете ведомства още не са се договорили как ще разпределят приходите. "Крайно време е да се погледне на историческото наследство и на артефактите, вместо на финансовата страна на въпроса", коментира проф. Иван Илчев.

Държавният културен институт, който стопанисва архитектурно-парковия комплекс, е под шапката на министерството, а Ботаническата градина е собственост на Софийския университет. Години наред двете институции водиха спорове и съдебни дела, а туристите бяха принудени да плащат вход на две каси - едната на Алма Матер, а другата на министерството. През януари тази година пред Дарик радио кметът на Балчик Николай Ангелов заяви: „Вярвам, че ще постигнем договореност за една каса, в противен случай общината ще забрани достъпа и до двете съществуващи каси”.