Поставят бронзова скулптура на Моката в парка
Поставят бронзова скулптура на Моката в парка / БГНЕС, архив

Решение за изграждане на бронзова скулптура на Борис Георгиев – Моката ще обсъди на заседанието си на 29 юли Общинският съвет на Добрич. Легендарният боксьор, който е родом от Добрич, спечели през 1952 година първия олимпийски медал за България – бронзов, от Игрите в Хелзинки. През 1996 година Моката бе обявен за почетен гражданин на Добрич.

Предложение за изграждането на мемориала е постъпило в общината на 13 май т.г. от Сдружение „Бяло – Зелено – Червено” чрез общинския съветник Мая Димитрова. То е разгледано от Общинския експертен съвет по устройство на територията. Идеята е скулптурата да бъде разположена в зелена площ в парка, в посока към комплекс „Изида”. „Единственият ангажимент на общината е да определи мястото, всичко останало се поема от Сдружението”, поясни Мая Димитрова. Паметникът най-вероятно ще се изгради с дарения.

Борис Георгиев – Моката е роден на 6 март 1929 година в Добрич. Участник е в три европейски първенства и в Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 година и в Мелбърн през 1956 година. Моката е един от хората, през които минава олимпийският огън по пътя си към Москва през 1980 г. и Атина през 2004 година. Изиграл е 289 мача, 54 от тях - международни. През 2010 г. бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен от Президента на Република България.