Поставят 3-тонна колона в центъра на лапидариума в Добрич
Поставят 3-тонна колона в центъра на лапидариума в Добрич / Дарик Добрич, архив

3-тонна кръгла базалтова колона с височина 2.86 метра ще бъде разположена в центъра на лапидариума, който се изгражда в Добрич, съобщиха от Историческия музей. Колоната е пренесена в Добрич от екип на музея. Досега тя се е намирала в границите на село Поручик Гешаново, на брега на широко суходолие. Засега няма данни за нейния произход или археологически контекст. По въпроса не знаят нищо и жителите на селото.

Предвид липсата на държавни музеи в някои от общините на областта по този начин се полагат усилия за съхранение на тези старини, посочват от Регионалния исторически музей в Добрич. Това е началото на поредица от подобни действия, които имат за задача установяване и опазване на археологически архитектурни останки на територията на област Добрич.

От музея изказват благодарност на кмета на община Добричка Петко Петков и на общинския съветник от Добрич Атанас Атанасов, които са съдействали за пренасянето на колоната.

Както вече сме съобщавали в Добрич се изгражда лапидариум – музей на открито, където ще бъдат показани артефакти от античната и ранновизантийската епоха. Експонатите са собственост на Регионалния исторически музей и чрез лапидариума по-лесно ще станат достояние на гражданите на Добрич. Музеят на открито ще се обособи по ул."България", срещу кметството, между Международния колеж и ЦКБ.