Посевите са в много добро състояние
Посевите са в много добро състояние / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Посевите са в много добро състояние
70007
Посевите са в много добро състояние
  • Посевите са в много добро състояние

Няма опасност за посевите от зърнено-житни култури и те са в много добро състояние, съобщи на Борсата за семена в Добрич доц.д-р Галина Михова, селекционер в Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/. Посевите не са прераснали и са добре братили. Времето бе подходящо - есента е закалила добре зърното, влагата е достатъчно, допълни специалистът.

Два нови сорта пшеница предлага на 20-тата "Борса за семена и посадъчен материал" Добруджанският земеделски институт, съобщи още Михова. Те са именувани Калина и Киара и са с висок адаптивен потенциал, което е особено важно с оглед промените в климата, посочи тя. За първа година се представя и сортът тритикале Бумеранг. Новата селекция е по-студоустойчива, като запазва своята устойчивост на болести. Подготвени са и два нови сорта зимен двуреден ечемик - Ахат и Яспис, но от тях на пазара ще има семена догодина. Интерес има и към твърдата пшеница, затова от тази година се предлага нов сорт - Мирела, отличаващ се с добра комбинация между качество и издръжливост на студ.

Предизвикателство в работата на селекционерите в последните години е подобряването на на устойчивостта на абиотичен стрес при растенията, заради промените в климата, изразяващи се в екстремни стойности на всички фактори, което влияе негативно. Подготвят се нови сортове, устойчиви на високи температури и суховей - проблеми от края на вегетацията, когато се формира качеството, посочи Михова. От земеделския институт поддържат връзка с учени на всички континенти, като ползват проби и включват различни генотипове, за да планират различни успешни комбинации семена.

Чуйте повече от доц. Михова в аудиото.

Посевите са в много добро състояние
netinfo