Пореден протест срещу ромските стипендии в Добрич
Пореден протест срещу ромските стипендии в Добрич / Дарик Добрич

Родители от Добрич ще излязат в 15.30 часа пред Регионалното управление на образованието, за да изразят несъгласието си с раздаването на стипендии за успех над 3.50 на ученици от ромски произход. Протестът е поредният в града, след като от два дни недоволните се събират всяка вечер в 18.00 ч. пред Общината.

Родителите от Добрич изпратиха декларация на 10 институции - Народното събрание, Президента, Премиера, министерствата на труда, финансите, образованието и вътрешните работи, до Омбудсмана, Агенцията за закрила на детето и Комисията за защита от дискриминация. В нея се настоява българските деца да не бъдат дискриминирани. „Щом ще има стипендии, нека те да бъдат за всички, с еднакви критерии, и българчетата също да имат възможност да кандидатстват за тях. В противен случай средствата да бъдат дадени само от ромски неправителствени организации", настояват майките.

„Искаме да знаем защо едно дете с успех 3.50 може да взема стипендия, а друго не може. Образованието е еднакво за всички и стипендиите трябва да са еднакви за всички. С какво едно неромче е по-малко от едно ромче? Така се всява етническо напрежение", коментират още протестиращи.

Съвместният проект на Министерството на образованието и ромска организация с център в чужбина, предвижда да се раздадат по 30 евро на около 700 ромски ученици в гимназиален етап, като стипендии за успех над 3.50. Участието на държавата във финансирането на проекта е с 40%, останалите средства са от донори.