Поясняват нуждата от приемна грижа за деца
Поясняват нуждата от приемна грижа за деца / Дарик Добрич

Кампания за информираност по приемната грижа започна за трета поредна година. Тя се провежда от доброволците от Български младежки червен кръст /БМЧК/ и ще продължи 1 месец. В нея се поясняват принципите на социалната дейност и разликите на приемната грижа спрямо осиновяването.

35 са приемните семейства в Добричко, като 28 от тях са в областния център. Партньори на акцията на БМЧК са социални работници, дирекция "Социално подпомагане", фондация "Лумос" и "Ръка за помощ" и СОУ "Димитър Талев.

Доброволците ще бъдат в шатра на площад "Свобода" днес, за да осведомяват гражданите за кампанията и да раздават информационни брошури. След това предстоят посещения в приемни семейства и в институции, където има настанени деца, обучения на ученици и др.. Целта е да се закрият всички домове и институции, да се отстранят проблемите на децата и те да се върнат скоро в семейството си, посочи Янислава Петрова от БМЧК.

Активистите поясниха още, че в повечето случаи при приемни семейства се настаняват деца с увреждания или проблеми. Приемните родители преминават обучение, което е по-сериозно за професионалните отглеждащи, които получават и материална подкрепа от държавата за настаненото в дома им дете. През цялото време се поддържа връзка с биологичните родители, но не пряка, а чрез социалните работници, освен в случаите когато става дума за дете, жертва на насилие, което трябва да бъде изолирано от родния дом и средата си.