Полиция и СБА провеждат акция за зимната поддръжка на автомобилите
Полиция и СБА провеждат акция за зимната поддръжка на автомобилите / Дарик Добрич
Полиция и СБА провеждат акция за зимната поддръжка на автомобилите
67956
Полиция и СБА провеждат акция за зимната поддръжка на автомобилите
  • Полиция и СБА провеждат акция за зимната поддръжка на автомобилите

Акция "Зима" ще се проведе по пътищата в Добричко от днес до 25 ноември. Служители на Пътна и Охранителна полиция ще проверяват автомобилите за техническа изправност на светлините и чистачките. Ще се следи и дали водачите са сложили зимни гуми, които трябва да бъдат с дълбочина на протектора 1.6 мм, съобщи гл.инспектор Жулиян Минев от КАТ. Освен това полицаите ще проверяват за светлинна сигнализация велосипеди, каруци и селскостопански машини.
В градовете ще се завиши контрола на пътища и улици - за изправността на настилките и осветлението, ще се проверят главно районите около училищата, спирките и по кръстовищата.

Есенно-зимният сезон предпоставя увеличението на пътните произшествия, каза Минев. Това се дължи на скъсената светла част на денонощието. През миналия сезон - в периода 1 ноември 2012 - 1 март 2013 година в Добричка област са станали 23 тежки катастрофи, в които са загинали двама души, а 22-ма са били ранени. Най-голямата част от пострадалите са пешеходци, които са били блъснати от моторни превозни средства, следвани от велосипедистите, както и от случаите на удар в дърво. Всички загинали са над 25 годишна възраст.

Най-много инциденти са станали в общините Добрич, Добричка, Балчик, Тервел и Каварна. Причини за катастрофите най-често са високата скорост, отнемането на предимство на пешеходец, навлизането в насрещното движение, информираха от КАТ.

През периода на проверката, всички сервизи на СБА ще работят с 20% намаление за услугите по зимната поддръжка на автомобилите, съобщи Атанас Андреев от Съюза. Навсякъде ще се дават и безплатни технически консултации на водачите за подготовката за сезона.

Чуйте в аудиото статистиката за отминалия зимен сезон.