Полицейски патрули ще предупреждават добричлии за потенциална опасност
Полицейски патрули ще предупреждават добричлии за потенциална опасност / Дарик Добрич

Полицейски екипи в Добрич ще предупреждават гражданите за потенциална опасност – това разпореди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на посещението си в града.

«Важно е да спасим живота на хората, ако има застрашени” - заяви министър-председателят Пламен Орешарски след срещата си с областния управител и с кмета на Добрич. „Говорихме с кмета Николова за допълнителна техника, всичко, което й е необходимо, ще бъде предоставено – от Гражданска защита, в това число и от съседни градове, или по линия на армията“, каза премиерът. Той добави, че му е докладвано за два язовира, които преливат в района.

Към момента има информация за една жертва, за други две се уточнява. От региона ситуацията е най-тежка във Варна и Добрич, уточни още Орешарски.

На въпрос на Дарик радио дали държавата ще отпусне финансов ресурс, премиерът каза, че е необходимо да се види какви са щетите. „Има съответен ред, по който документите ще се придвижат до вицепремиера Йовчев. Има междуведомствена комисия, която той има готовност да свика много бързо“, добави министър-председателят. Премиерът отбеляза, че никога няма достатъчно средства, но ако е необходимо, ще бъдат преразпределени.

Пламен Орешарски изтъкна, че армията се включва в акцията във Варна и при необходимост ще се включи и в Добрич.

Във връзка със ситуацията в страната министър-председателят разговаря по телефона с европейския комисар Кристалина Георгиева. Двамата са обсъдили каква е готовността за съдействие при задълбочаване на обстановката, както и възможностите при необходимост да се осигурят помпи с голям габарит.