Покривът на театъра тече, няма пари за ремонт
Покривът на театъра тече, няма пари за ремонт / Дарик Добрич
Покривът на театъра тече, няма пари за ремонт
84751
Покривът на театъра тече, няма пари за ремонт
  • Покривът на театъра тече, няма пари за ремонт

Финансовото състояние на Драматичен театър „Йордан Йовков" е стабилно, съобщи за Дарик директорът Иван Мандев. Бюджетът на институцията е около 400-450 000 лева, 2015 г. е приключена с 27 000 лева излишък, заплатите се плащат в срок. По новата методика на финансиране от държавата, театърът получава по 2.50 лева за всеки лев приход. Проблемът на институцията е сградата, каза директорът. Има течове от покрива, които вече се усещат по коридорите, в залите и в административните помещения. Правено е покриване на най-поразените участъци, но театърът няма пари за ремонти, няма и средства за капиталови разходи в Министерството на културата.

Надявахме се на новата ОП „Региони в растеж", каза Иван Мандев и изрази недоумение, че сградата не е в Инвестиционната програма, която подаде Община Добрич с обекти за финансиране с европейски средства през периода 2014-2020 г. Той припомни, че има решение на Общинския съвет от септември 2015 г. сградите на Драматичния театър и на ОД на МВР Добрич да бъдат добавени в Интегрирания план, с който Общината кандидатства за средства от ОП „Региони в растеж". Не зная кой ни извади от Инвестиционната програма и как бе решено това, аз го научих твърде късно, разговарях с кмета, но ми обясниха, че вече не може нищо да бъде променено, заяви Мандев. Той добави, че институцията е била подготвена с технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Зам-кметът на Община Добрич Росица Йорданова обясни, че не е направено изменение на Интегрирания план, защото и за двете сгради, за които има решение да бъдат добавени - театърът и полицията, не са предоставени в срок технически паспорти и обследване на енергийната ефективност. Затова инвестиционната програма, която общината внесе през декември м.г., е без тези обекти, каза тя. Йорданова добави, че корекция в Интегрирания план може да се прави през 2019 г. и тогава сградата на театъра да бъде предвидена за ремонт. Коментарът на Мандев е, че това ще стане само ако Общината изпълни 90% от всичко планирано.