Показват творби с образите на български герои
Показват творби с образите на български герои / netinfo

Съвместна изложба на Художествената галерия и Регионалния исторически музей в Добрич под наслов „Образи от възраждането” се открива от днес в галерията. Ще бъдат представени творби на български художници, пресъздали образите на Апостола на свободата - Левски, на Христо Ботев, Бачо Киро, Матей Преображенски, Стефан Караджа и др.

Изложбата е с образователен характер и подробни анотации ще запознават с живота и делото на героите. Представени са скулптурни портрети от Никола Богданов, Асен Попов, Минка Христова, както и живописни платна от Наум Хаджимладенов, Петър Петров, Иван Манойлов, Мара Цончева.

Под наслов “Реликви, свързани с Руско-турската Освободителна война и Добруджа” Исторически музей представя на изложбата униформи на опълченец и руски генерали, лични вещи на опълченци, бойни отличия и оръжия.

Изложбата е посветена на националния празник 3-ти март  и ще е открита в продължение на месец. По предварителна заявка галерията предлага на посетителите мултимедийна презентация за големия възрожденски художник Димитър Добрович.