Показват резултати от арттерапия на хора с увреждания
Показват резултати от арттерапия на хора с увреждания / Дарик Добрич

Изложба с рисунки на възпитаници от Дневен център за възрастни с увреждания се открива в 15.00 ч. в Художествена галерия - Добрич. Събитието е под наслов „Толерантност към творчеството на всички". Съорганизатори са галерията, Общинска служба за социални услуги, Дневен център за хора с увреждания и Център за обществена подкрепа.

В изложбата са включени 19 творби на 15 души, които са резултат от арттерапия, проведена в Дневен център за възрастни с увреждания. Темите, сюжетите и материалите са индивидуално подбрани от участниците в изложбата. Изобразеното в повечето случаи е своеобразен диалог върху рисувателния лист между арттерапевта и рисуващото лице.

Ръководители на двата центъра са Светослав Бъчваров и Кирил Петров. За лекуването чрез използване на изобразителното изкуство, Бъчваров уточнява, че първите центрове за работа с деца с увреждания са създадени от италианската лекарка Мария Монтесори, която през 1909 г. в Рим открива „Къща на децата", а по-късно подобни домове се създават в САЩ, Перу и Индия. Според педагога творческата дейност с хора в неравностойно положение не е достатъчно добре изследвана, а е много ползотворна.

В изложбената зала могат да се видят рисувани и пластични картини, в които спомени, впечатления и емоции са пресъздадени с много фантазия и желание за творческа работа, допълват от галерията.