Показват изложбата за Иван Кършовски в Генерал Тошево
Показват изложбата за Иван Кършовски в Генерал Тошево / Дарик Добрич

Гостуваща изложба - "Посланията на паметта. Иван Кършовски - между сабята и перото" ще бъде показана в Исторически музей - Генерал Тошево. Откриването е на 16 септември от 13.00 часа.

Мобилната изложба е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей - Добрич и Музея на възраждането „Ил. Макариополски" - Елена. Подготвена е по повод 155 години от първото честване на празника на Светите братя Кирил и Методий в Добрич и вече гостува в зала "Възраждане" в областния град.

Експозицията разкрива живота и делото на Иван Кършовски - просветител, революционер, борец за църковна независимост и един от „строителите на съвременна България". В същото време чрез схеми, текстове, снимков и документален материал се акцентира и върху спецификата на Възраждането в Добруджа и посланията на някои от най-великите българи, достигнали до нас.

В църквата "Св. Троица" в Добрич през 1859 година се открива първата специално изградена училищна сграда, просъществувала до 30-те години на следващия век. През десетилетията тази сграда е била не само значим просветен център, но и едно от средищата на културния и духовния живот на българите. Пръв учител в новото училище е Иван Кършовски. Той остава в Добрич само една година, но за това кратко време успява да издигне образованието ни на европейско ниво, като въвежда модерния и прогресивен за времето си взаимоучителен метод на обучение и годишните изпити. Негова идея е и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий на 11 май 1860 г.

Изложбата ще гостува в Генерал Тошево до 16 октомври 2015 г. Отворена е за посещение всеки работен ден от 9.00 до 12.00 и от 14.00 до 16.00 часа.