Показват изложба за Йордан Йовков в столицата
Показват изложба за Йордан Йовков в столицата / Дарик Добрич

Художествена галерия - Добрич гостува в столицата с изложбата „Песента на колелетата", посветена на 135-ата годишнина от рождението на писателя Йордан йовков. Откриването е от 18.00 ч. в галерия „Средец" на Министерство на културата.

Експозицията е проект на добричката галерия, подкрепен от Министерство на културата, и дава възможност за показване на част от богатото художествено наследство на институцията, събрано през 52 годишната й история. Включва живописни и графични творби от фонда, създадени в периода 60-те - 80-те години. Представени са живописни портрети на певците на Добруджа Йордан Йовков и Дора Габе, героите на Йовков, графики по разказите му. Творбите са на известни български художници от различни генерации: Георги Трифонов, Лиляна Русева, Михаил Петков, Зафир Йончев, Иван Д. Христов, Милка Пейкова, Тодор Атанасов, Петър Чуклев, Андрей Даниел, Иван Бочев, Цончо Денев, Христо Стайков и Атанас Василев.

Платната и графиките разказват за драматичната съдба на Добруджа, потапят зрителя в богатия духовен свят на Йовковата вселена и по неуловимата пътека на изкуството той попада сред посланията за доброта, човечност и надежда. Тематично изложбата е свързана и с голямата тема за Земята и хората, която е в основата на събирателската дейност на Художествена галерия - Добрич през десетилетията. Широка и многообхватна, тя е намерила образна реализация в стотици произведения, съхранявани във фонда - с многопластовото й тълкуване, с поглед към историята на този край, с пресъздаване на бита, пейзажа и творците на Добруджа.

Изложбата „Песента на колелетата" в галерия „Средец" на бул. „Александър Стамболийски" № 17, ще продължи до 15 ноември 2015 г.