/ netinfo
Премиера на късометражните филми, създадени по проекта „Красив Добрич“ ще се състои днес. Прожекцията е в кино-клуб „Икар“ от 18.15 часа.  След нея е предвидена дискусия за формата и възможностите за развитие на проекта с участието на режисьора и члена на журито Петър Русев, кмета на Добрич Йордан Йорданов и продуцента Николай Михайлов. Събитието е със свободен достъп, но организаторите се надяват желаещите да заявят своето участие във Фейсбук или в киното.
 
Филмовото предизвикателство се проведе между 21 и 23 септември 2018 година. В него участваха 5 екипа кинематографисти. От жури бяха избрани като най-успешни три от продукциите, чиито екипи получиха парични награди. Комисията по избора бе в състав: продуцентът Николай Михайлов, артистите Красимир Терзиев и Петър Русев, които са родом от Добрич, както и представител на Общината – Галина Миткова.

На първо място бе класиран "Пътят към страстта" с режисьор Ангел Генков, сценарист Кольо Колев и оператор Явор Минчев. Втори стана "Кейт" със сценарист и режисьор Страхил Йорданов и оператор Кирил Ханджиев. На трето място бе поставена продукцията "Душа" с реж. Анна Каперска, сц. Лъчезар Енчев и оп. Йоана Павлова. Другите две ленти са: "Непримирими" на Дарио Табаков и Яна Вачкова; и "В душата на артиста", реализирана от добрички екип с реж. Ивайло Донев и оп. Димитър Янев.

Стартира първото филмово предизвикателство в Добрич

Заснетите филми са собственост на Община Добрич, която финансира предизвикателството със средства от Програмата за развитие на туризма. Те ще бъдат представяни на филмови форуми у нас и в чужбина и ще бъдат рекламен продукт на Община град Добрич. Проектът „Красив Добрич“ е част от успешните инициативи на движението „Глобален Добрич“.
 
Предвидено е да се състои и представяне на игралния филм на представителя на журито Петър Русев - „Нощни светлини и бягащи риби“. То ще бъде на 15 януари от 18.00 ч. в Кафене „Стария Добрич“. Филмът е късометражен, с участието на Рая Пеева, Силвия Петкова, Станка Калчева, Михаил Сарвански и др. Историята, по сценарий на режисьора Петър Русев, разказва за Невена - своенравно и чувствително момиче, и Борис, които имат бурна връзка, на път да се превърне в брак. Случаен инцидент отключва поредица от събития, които внезапно разкриват непознати черти от характерите им и истинската същност на техните близки. Невена успява по изобретателен начин да изпита Борис и младият мъж получава първия важен урок в живота си.