Подредиха платна на съвременни румънски художници в Двореца
Подредиха платна на съвременни румънски художници в Двореца / Дарик Добрич

30 платна на съвременни изтъкнати румънски художници са подредени в Културен център "Двореца". Изложбата представя живописни пейзажи, изобразяващи красотата на резиденцията на кралица Мария и на Белия град, рисувани в последните 3 години. Тя ще остане във вила "Тихото гнездо" до 30 август.

Картините са подбрани от директорите на Национален музей Котрочени - Букурещ Адина Ренция, и Музей на изкуството - Констанца Рейна Пауляну. Двете дами гостуваха и на откриването на изложбата в Балчик. Платната са продукт на участието на творци от цяла Румъния на пленери в Белия град и Североизточна България. Техни репродукции са издадени в цветен каталог, който се предлага на гостите на "Двореца".

Рейна Пауляну се върна в историята и припомни, че кралица Мария е започнала да строи своя резиденция в Мамая през 1924 година, но пътувайки до Балчик, била запленена от красотата на този бряг и изоставила изграденото в Мамая, отдавайки се на построяването на двореца си в България. Тя подчерта, че също като тяхната кралица, румънските художници винаги много са обичали Балчик и сега го откриват отново, живописвайки го по нов начин. В двата музея в Букурещ и Констанца могат да се видят много прекрасни образци на класическата и модерна живопис на северната ни съседка, добави Пауляну.

Проектът, по който се осъществява настоящата експозиция, се реализира от две години съвместно с музеите от съседната страна, сподели директорът на "Двореца" Жени Михайлова. Той цели размяна на визити на българско и румънско изкуство. Миналата година от Румъния бе донесена сбирка с архивни снимки и документи на кралица Мария. Творческото сътрудничество между музеите и "Двореца" ще продължи и занапред.