Подредиха изложба, посветена на Йовков в библиотеката
Подредиха изложба, посветена на Йовков в библиотеката / Дарик Добрич - архив

Изложба „Копнеж  за красота, добро и хармония между човек, свят  и природа”, 
посветена на 131 години от  рождението на Йордан Йовков е подредена в Регионална библиотека „Дора Габе”, съобщиха от библиотеката. Експозицията съдържа документи от фонда на библиотеката - книги, периодични издания, фотографии, плакети. В нея е представена голяма част от литературното наследство на писателя  –  томовете на книгоиздателство „Хемус”, София - от 20–те и 30–те години на миналия век,  Събрани съчинения в 7 тома ( издадени през 1956 г.) и други.

Ценни са и едни от най–старите издания на „Последна радост” от 1926 г., „Вечери в Антимовския хан” ( 1928); „Жетварят” и „Старопланински легенди” . Най–новото издание на „Албена. Избрано” от 2011 г., което е на български и руски език, също присъства сред издаваните през годините произведения като „Старопланински легенди”, „Песента на колелета” и „Жетварят”… Интерес представляват и изданията на отделни произведения на немски, полски, румънски и есперанто. Изложени са и юбилейни вестници, издавани по повод годишнини на писателя.

В изложбата е отделено и място за изследванията на наши изтъкнати йовкововеди – Иван Сарандев, Симеон  Султанов, Йордан Дачев. Снимковият материал, есетата, словата и стихотворенията на автори от Добруджа и страната, посветени на писателя, допълват библиотечната експозиция.

Изложбата е подредена във фоайето на библиотеката и може да бъде разгледана до 2 декември 2011 година.