Подпомагат с над 32 000 лева храненето на учениците до 4 клас в община Генерал Тошево
Подпомагат с над 32 000 лева храненето на учениците до 4 клас в община Генерал Тошево / Дарик Добрич, архив

Храненето на децата от подготвителните групи в детските градини и училищата и на учениците от І до ІV клас в община Генерал Тошево ще бъде подпомагано и през 2012 г. със средства, осигурени от Министерството на образованието, съобщава сайтът на общината.

За участие в подпомагането са кандидатствали 219 деца от 3-а и 4-а група на градините, 15 деца от подготвителен клас на ОУ „Й. Йовков" в село Спасово и 515 ученици от І до ІV клас на училищата на територията на общината. Комисия, оглавявана от зам.-кметът Георги Георгиев, е разгледала подадените заявки от директорите на учебни заведения и е разпределила осигурените средства.

За дейността са отделени 32 695 лева, които са разпределени по 47 стотинки на дете на ден, за 93 учебни дни до 30 май т.г.. С тях се осигурява закуска, мляко, плодове или зеленчуци и се подпомага обедното меню на учениците от І до ІV клас на целодневно обучение, уточняват от общината.

Храна получават само присъстващите в клас ученици. Директорите на детски градини и училища ще следят за получените и изразходвани средства и в края на всеки календарен месец ще представят месечен отчет до финансиращия орган - Министерството на образованието.

Началникът на отдел "Образование" в община град Добрич Нейчо Нейчев поясни, че тази програма за подпомагане на храненето се изпълнява на територията на цялата страна от няколко години, като средствата се отпускат в началото на бюджетната година, а не на учебната, и в различните общини дейността започва по различно време, поради продължителността на обществените поръчки за изпълнители. В областния град процедурите са избор на доставчици са започнали, но храненето навярно ще стартира след месец януари, информира той.