Подлагат идеята за марка Произведено в Добрич на публичен дебат
Подлагат идеята за марка Произведено в Добрич на публичен дебат / Дарик Добрич

Идеята да бъде създадена марка „Произведено в община Добрич" бе подкрепена по принцип от общинските съветници на днешната сесия на местния парламент. Предложението е на съветника от „Атака" Атанас Атанасов и има за цел да стимулира бизнеса в града. След дискусия бе решено създаването на такава марка да стане само след публично обсъждане с представители на бизнеса и след изработване на конкретни критерии, според които един продукт може да получи марката. Съветниците възложиха на кмета на Добрич да организира такова обсъждане в браншовите организации.

В залата се чуха и предложения марката да носи името „Произведено в Добруджа" и да обхване стопански субекти от цялата област.

Галин Господинов от ГЕРБ заяви пред Дарик, че идеята на Атанасов има твърде суров вид и липсват гаранции, че стоката, която ще носи марка „Произведено в Добрич", ще отговаря на стандартите и ще има нужните качества да бъде на пазара. Според Господинов съществува риск некачествено изделие да попадне сред носителите на марката. Съветникът смята, че логото може да бъде учредено само след задълбочено проучване сред бизнеса и след поставянето му в законови рамки.

На днешната сесия общинските съветници решиха да бъде отдаден на концесия за 20 години терен от 60 кв.метра за изграждане на обществена тоалетна в градския парк. Беше открита процедура и определен състав на комисия за провеждане на конкурс за управител на „Тролейбусен транспорт"ЕООД. Договорът на сегашния управител изтича на 11 юли т.г.

С решение от днес община Добрич става партньор в Индустриален клъстер „Електромобили". Това дава възможност на кметството да участва в разработване на проекти, свързани с т.н. „зелена енергия" и електромобилната индустрия.

Спортни обекти в Добрич бяха предоставени за управление и ползване на спортни клубове, с цел да се кандидатства за финансово подпомагане от Министерството на физическото възпитание и спорта. Така СК по лека атлетика „Добруджа" ще може да получи пари от министерството за ремонт на лекоатлетическата зала в СК"Простор". ФК"Добруджа 1919" пък ще може да ползва средства за изграждане на козирка за трибуните на новото тренировъчно игрище.