Подкрепете дарителската акция „Облечи абитуриент”
Подкрепете дарителската акция „Облечи абитуриент” / Дарик Добрич

В Добрич започна дарителска акция "Подай ръка - облечи абитуриент". Идеята е да се даряват употребявани, но добре запазени абитуриентски костюми и рокли, които  ще бъдат предоставени на зрелостници от Добрич, чиито семейства изпитват финансови затруднения да осигурят сами тоалети за бала на децата си.
Идеята за дарителската кампания е на адвокат Бранимир Николов, актьорът Валентин Андреев - Рафе и д-р Добрин Добрев. Инициаторите смятат, че добре запазените и съхранени абитуриентски рокли и костюми от минали години могат да влязат в употреба за тазгодишните балове. Даваме си сметка, че малко сме закъснели с началото на кампанията, тъй като баловете в Добрич започват на 23 май и завършват на 27 май, но все пак се надяваме тя да има успех, коментираха пред Дарик Бранимир Николов и Валентин Андреев.
Има младежи, които са в затруднено финансово положение и не могат да си позволят лукса да избират дрехи, а едновременно с това много тоалети, купени за абитуриентски балове след това не се ползват и събират прах в гардеробите, коментираха двамата.

Акцията е подкрепена и от община Добрич, която е предоставила безвъзмездно помещение, в което ще се събират дрехите. Това е залата на бившето кафене в Младежкия център, разположена вдясно от главния вход на сградата. Залата ще бъде отворена всеки ден от днес до 22 май, от 10.00 до 19.00 часа. Дарителите и кандидатите за бални костюми ще бъдат приемани от две учителки, които също се включват в инициативата на доброволни начала. Идеята е подкрепена и от шивашка фирма, която ще прави безплатно корекции на тоалетите, ако това се налага.
Дрехите ще се предоставят срещу лична карта, с която младежите ще удостоверяват, че наистина завършват училище тази година.

Идеята е акцията да стане ежегодна. Дрехите, които останат нераздадени тази година ще бъдат добре съхранени и предложени отново на абитуриентите догодина.
За популяризиране на кампанията са изработени стикери с надпис Дарителска акция "Подай ръка - облечи абитуриент". На стикерите е изписан и телефон за връзка с Бранимир Николов, който е 0898/ 671 825. Според инициаторите добре е и директорите на училища да информират за кампанията нуждаещите се младежи.