Подадоха жалба в прокуратурата срещу новия управител на ВиК
Подадоха жалба в прокуратурата срещу новия управител на ВиК / Дарик Добрич

Жалба е подадена в прокуратурата срещу назначения за директор на "Водоснабдяване и канализация" - Добрич Петър Калчев. Тя е депозирана от служител в дружеството - Светлозар Сарафски. Проверката по нея се прави в Районна прокуратура, каза говорителят Милена Любенова. Резултат ще има най-рано в края на седмицата.

Жалбоподателят сезира прокуратурата, защото според него "съзнателно новоназначеният управител Петър Атанасов Калчев извършва нарушения, съгласно чл. 313, ал. 1 от НК". Калчев е едноличен собственик на фирма "Екофлуид" ЕООД, което е в противоречие с чл.20 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, посочва се в жалбата. Според информация от Търговския регистър, Калчев се е опитал да прехвърли своите дружествени дялове на друго лице, но е получил отказ. След това е назначил за прокурист на "Екофлуид" Надка Ненкова Калчева. Подал е две декларации, в които, според Сарафски, има невярна информация - че не е съдружник в дружество с ограничена отговорност и че без съгласието на дружеството няма да извършва търговска дейност.

Служителят сподели пред Дарик, че е притеснен от избора на Калчев заради тежкото състояние, до което е довел предприятието при предишното си управление и заради дълговете, които е натрупал сега като физическо лице и на името на фирмата си "Екофлуид". Доклад към 31.12.2013 г. сочи, че дружеството има 927 000 лева задължения към две банки и дължи още 501 000 лева за ДДС; 163 000 лева към персонал; 167 000 за осигуровки; 56 000 за ДОД; 37 000 други данъци и 3 000 местни данъци и такси.

Петър Калчев е чудесен специалист, но не е добър мениджър, какъвто "ВиК" чака, за да излезе от ужасната финансова криза, каза Сарафски. Той смята, че предприятието е имало качествен ръководител в лицето на Радослав Русев, последван от Юлиян Иванов и Димитър Радушев. Според него приемствеността при тях е дала добър резултат. Служителите на "ВиК" се притесняват, че от управлението на Жан Виденов са сменени 14 началници, т.е средно по година и 3 месеца на ръководител. На нас не ни трябва нов шеф за няколко месеца, а за дълъг период, казва Сарафски.

Петър Калчев отхвърли всички обвинения, които са отправени в жалбата. Той не пожела да коментира подробности пред Дарик, като обясни, че изчаква да бъде вписан в Търговския регистър като началник на "ВиК" - Добрич, за което 3-дневният срок изтича днес. Въпреки отказа да прехвърли дяловете си в "Екофлуид" ЕООД, все пак той е вписал на 26 февруари т.г. като прокурист на дружеството Надка Ненкова Калчева. По този начин Калчев остава едноличен собственик на капитала, но не и управител на дружеството, с което според него са премахнати законовите пречки да оглавява държавно търговско дружество.