Почитаме Светите първоапостоли Петър и Павел
Почитаме Светите първоапостоли Петър и Павел / © hramsvetigeorgi.eu

Днес християните отбелязват паметта на първоапостолите Петър и Павел. Вярва се, че светците Петър и Павел са братя близнаци. На Петровден стар обичай във всеки дом се коли най-младото "петровско пиле". Обикновено жените раздават част от него заедно с ябълки "петровки" в чест на светеца.

Свети Петър е райски ключар и пазител на райската градина. Неговият по-голям брат близнак свети Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения.

Апостол Петър, брат на апостол Андрей, бил рибар от град Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение.

Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Иисус Христос. След възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с Павел.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. В книгата Деяния на на св. Апостоли /XIгл./ се разказва, че на път за Дамаск имал необикновено видение, от което загубил зрението си, и чул Божия глас от небето.

Това събитие било повратно в живота му. Излекуван, той се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците". Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

Завършил живота си в Рим на 29 юни 67 година. В Новия завет на Библията са поместени 14 негови послания до новопокръстени във вярата, в които разяснява християнските ценности и правилата на църковния живот.