Почитаме Деня на Ботев
Почитаме Деня на Ботев / DarikNews.bg

Добричлии ще почетат Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 11.30 ч. в двора на Основно училище „Христо Ботев" ще се състои общоградско поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на поета - революционер.

В 12.00 ч. по традиция ще бъдат задействани сирените, с които в цялата страна се отбелязва Деня на Ботев. Сигналът продължава 2 минути, в които следва хората да спрат на място и да отдадат почит на героите, загинали за свободата и независимостта на България.

В годините се правят промени в наименованието на деня. От 1953 до 1988 г. 2 юни се отбелязва като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма, и в Отечествената война. През следващите две години (от 1988 до 1990 г.) се организират чествания за Деня на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, а от 1991 до 1993 г. се отбелязва Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Настоящата формулировка е дадена на 31 май 1993 г. с решение на Министерския съвет. За първи път сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна е даден през 1948 г.