Почетохме паметта на героите, донесли Освобождението на Добрич
Почетохме паметта на героите, донесли Освобождението на Добрич / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Почетохме паметта на героите, донесли Освобождението на Добрич
60811
Почетохме паметта на героите, донесли Освобождението на Добрич
  • Почетохме паметта на героите, донесли Освобождението на Добрич

Добрич почете 135-ата годишнина от Освобождението си от османско робство. На церемония пред паметника на ген.лейтенант Цимерман се събраха десетки граждани, както и официални лица, сред които областният управител Желязко Желязков, консулът на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, кметът на Добрич Детелина Николова, общински съветници и представители на партии и организации.

На 27 януари 1878 г. в Добрич е влязъл 16-и Донски пехотен полк предвождан от ген.л-т Аполон Цимерман. Това е било четвъртото му влизане в града, което е било успешно и е донесло свободата, припомни кметът. "Това е една от най-светлите дати в историята на града, извор на гордост и самочувствие. Днес сме тук, защото осъзнаваме, че препрочитането на историята е онзи стимул, който ни крепи по нелекия път на настоящето", каза още тя и добави: "Прекланяме се пред саможертвата на храбрите руски, украински, беларуски, финландски и румънски воини, които дадоха живота си за нашата свобода и с костите си осветиха нашата земя".

Николова отбеляза, че на днешния ден показваме нашата признателност към Русия, обединила всички ресурси, за да докаже силата на славянската солидарност.

В отговор консулът Соловьов поднесе благодарност към българските граждани и власти за уважителното отношение и грижата за паметниците, издигнати в памет на руски воини.

На паметника бяха поднесени венци и цветя.

Чуйте думите на кмета в аудиото.