Почернена майка пише до президента и главния прокурор
Почернена майка пише до президента и главния прокурор / Валя Янева

Писма до инспектората на Висшия съдебен съвет и президента Георги Първанов е изпратила Гена Иванова, майка на убития таксиметров шофьор Живко Жеков. Г-жа Иванова иска съдействие за подновяване на делото за убийството на сина й. Тя е изпратила жалба и до главния прокурор, който единствен има право да върне процеса за ново разглеждане. Майката настоява делото да се гледа по общия ред и да бъде променена квалификацията на престъплението – то да се счита като убийство по хулигански подбуди, а не по непредпазливост.

Както вече Дарик съобщи, на 11.02.2009 година Добричкият окръжен съд постанови 2 години затвор при първоначален общ затворнически режим за убиеца - 42-годишния Борис Живков Борисов от Добрич. Присъдата е за причинена от него смърт по непредпазливост на 33-годишния Живко Жеков. Съдът одобри постигнатото с прокуратурата споразумение за прекратяване на производството срещу Борисов, който се призна за виновен, че при сбиване е причинил травма на пострадалия, застрашила живота му. Присъдата не подлежи на обжалване.

На 13 септември 2008 година, около два часа след полунощ, при сбиване пред хотел „България” в центъра на Добрич, Борисов ударил с ръка Жеков. Последният паднал на земята и починал от получената черепно-мозъчна травма.

Почернена майка пише до президента и главния прокурор
netinfo
Гена Иванова заяви, че синът й е бил нападнат и убит, както това стана със студента Стоян Балтов. „Живко е бит, ритан, блъскан, ожулен. Как това става само с един удар?”, пита майката. Тя твърди, че свидетелят на трагедията Иван – приятел на сина й – се страхува за живота си и е бил заплашван да не говори за случилото се.

Гена Иванова смята, че има редица нарушения при разследването. Убиецът Борисов не е бил задържан веднага, а пробата за алкохол му е била взета чак 10 часа след инцидента. Разпитите по досъдебното производство не са направени пред съдия, твърди още майката. В документите по делото съществувало и разминаване в датата на подписване на споразумението с прокуратурата.

Тя заяви, че правосъдие в България няма заради огромната корупция в системата.