По-ниски добиви заради валежите
По-ниски добиви заради валежите / Дарик Добрич

Добивите от пшеница ще бъдат по-ниски от предварително очакваните заради падналите през последните две седмици валежи, заяви пред Дарик арендаторът Валентин Василев, който обработва 20 хил.дка с пшеница в Шабленско. Според него от декар ще бъдат прибрани между 400 и 500 килограма.

Василев прогнозира, че и качеството на житото няма да е добро. Сред агробизнесмените има притеснения, че от дъждовете пшеницата може да покълне, като това се е случило през 1997 година. „Тогава изкарахме изключително трудна жътва - започнахме на 1 юли, а приключихме на 16 август заради дъждовете. Дано това не се повтори и времето да ни позволи да влезем в нивите и да ожънем", коментира арендаторът.

Проблеми има в момента с прибирането на рапицата и ечемика, сподели Кирил Жендов, който стопанисва около 18 хил.дка с есенници в община Крушари. Заради дъждовете той ще регистрира около 10% загуби от рапица и ечемик.

Жендов очаква да започне да жъне пшеница след около 5 дни, когато влажността й падне до необходимите нива под 14%. Сега тя достига до 16%. Опасения за качеството на пшеницата има и защото хектолитровото число на зърното пада. Прогнозата на крушарския арендатор е за добиви от 400-450 кг от декар.

Земеделските производители в Добричко очакват търговията с жито да започне от цени 200 - 210 лева за тон, като 22 ст. за килограм вероятно ще бъде пределната цена. Арендаторите смятат, че със сигурност няма да се повтори 2008 година, когато в световен мащаб имаше недостиг на зърно и стопаните продадоха за рекордните 350 лв./кг.