По-малко ветрогенератори заради Защитена зона Калиакра
По-малко ветрогенератори заради Защитена зона Калиакра / Валентина Добринчева

Обявяването на Защитена зона "Калиакра" няма да промени много от инвестиционните намерения за територията на община Каварна, съобщи за Дарик кметът Цонко Цонев. Вече построеният "Калиакра уинд пауър" на "Мицубиши", който е край село Българево, работи от година и половина и ще продължи да действа. За него е доказано научно, че няма вредно въздействие върху прелетните птици. Ще бъде доизграден и паркът на компанията "EVN", който има всички разрешителни, построена инфраструктура и поставени фундаменти за 25 перки, уточни Цонев.

От поставянето на 7 свои генератори в района на село Свети Никола се отказва американският инвеститор "AES", който гради парк с 52 вятърни съоръжения извън обхвата на защитената зона. Община Каварна, съвместно с компанията, ще кандидатства с проект за изграждане на информационен център на мястото, което "AES" са закупили до Свети Никола. Идеите са той да дава сведения на посетители за региона, програмата "Натура", птиците, които обитават околността и тяхната миграция, поясни кметът Цонко Цонев.

Защитена зона "Калиакра" бе обявена в Държавен вестник на 28 август, със заповед на еко министъра Нона Караджова. Включва землищата на селата Тюленово, Българево, Свети Никола и Камен бряг, както и градовете Шабла и Каварна. На териториите се забранява премахването на синори и дървета, не се разрешава залесяването на ливади, пасища и мери, както и превръщането им в обработваеми земи с трайни насаждения. Земеделците нямат право да използват пестициди и минерални торове. Забранено е изграждането на вятърни генератори и фото-волтаични /слънчеви/ инсталации.

Чуйте повече от Цонко Цонев в звуковия файл.