По-малко от 4 милиона ще дава Добрич за чистота
По-малко от 4 милиона ще дава Добрич за чистота / Снимки: Валентина Добринчева
Общинският съвет отхвърли предложената План-сметка на разходите по чистотата на Добрич за 2009 година. Тя бе определена от администрацията в размер на 4 002 388 лева. В услугата влизат сметосъбирането и сметоизвозването, обезвреждането на битовите отпадъци в депа или други съоръжения, почистване на териториите за обществено ползване.

Местните депутати от опозицията укориха кметския екип, че двата нови договора за почистването на Добрич са сключени без санкцията на общинския съвет с решение на кмета, което е незаконно, тъй като градоначалникът не може да издава решения. Управляващите пък изтъкнаха, че новите договори са нормално продължение на основния с почистващата фирма, който датира от 2000-та година. Не бе прието предложение на Валентин Николов от Атака план-сметката да се гледа от парламентаристите след обсъждането на докладната за новата цена на такса битови отпадъци.

По-малко от 4 милиона ще дава Добрич за чистота
netinfo
Според администрацията новият годишен размер на разходите за сметосъбиране и сметоизвозване възлиза на 1 982 388 лева. Дейността се извършва от “А.С.А.Шееле” ЕООД . Обезвреждането на битови отпадъци е поверено на фирма “Комуналефект” ЕООД за не повече от 360 000 лева за година. В тази дейност се отнасят и разходите за почистване на нерегламентирани микросметища, дерето на река Добричка и извозване на контейнери от вилната зона в размер на 100 000 лева.

Дейност “Чистота на териториите за обществено ползване” се осъществява от “.А.С.А.Шееле”. Договорът е с начален срок на изпълнение от 30 декември 2008 г. и краен срок за изпълнение 31 декември 2013 г., като общата цена на възложените услуги не може да бъде повече от 5 000 000 лева без ДДС за целия срок на действие на договора, т.е за 2009 година е в размер на 1 200 000 лева с включен ДДС.

Кметският екип ще трябва да подготви нова план-сметка, вече на базата и на новоприетата такса битови отпадъци в размер на 1.5 промила.

Чуйте какво си казаха Диян Дяков от БСП и Ваня Донева - председател на бюджетната комисия към Общински съвет Добрич.