По-малко бебета и по-млади родилки отчитат в добричката болница
По-малко бебета и по-млади родилки отчитат в добричката болница / Дарик Нюз - архив

999 бебета са родени в добричката болница през 2015 г., с около 100 по-малко от предходната година, съобщи за Дарик д-р Валентин Димитров – началник на Акушеро-Гинекологично отделение в болницата. Регистрираните раждания за 2015 г. са 996. Тенденцията към все по-ниска раждаемост е дългогодишна.  „Когато започнах работа преди 35 години имахме над 3 хиляди раждания годишно. С всяка изминала година раждаемостта спада и причините за това са много” – коментира д-р Димитров.

През 2015 г. общо 17 бебета са починали в добричката болница, най-вече поради това, че са били недоносени,  изключително  незрели, с много ниско тегло и ниски шансове за преживяемост. Въпреки това Добрич остава сред областите с ниска детска смъртност, подчерта д-р Димитров. Той информира още, че процентът на младите родилки в Добрич и областта започва прогресивно да расте. Чести са случаите на майки на 14 и под 14 години, като те са предимно от малцинствен произход. В същото време се наблюдава и увеличаване на процента на така наречените възрастни първескини / над 35 години/, което също е проблем от медицинска гледна точка, защото при тях се наблюдава по-голям брой недоносени бебета, коментира началникът на АГ – отделението в добричката болница. Расте и процентът на жените, забременели ин витро, при които патологията също е по-висока, отколкото при нормално забременелите.

8 лекари, 1 специализант, 21 акушерки и 13 санитарки работят в отделението по акушерство и генекология. „Справяме, но общо взето, положението с лекарите в болницата не е много добро, проблем, който стои пред цялата държава” – сподели д-р Валентин Димитров. Той съобщи още, че в последния месец на миналата година отделението е получило нов апарат за кардиотокография на родилките и нов портативен мобилен електрокардиограф.

Ражданията в добричката болница са безплатни за всички жени, независимо дали са здравно осигурени или не. Избор на екип за нормално раждане струва 300 лв., а за оперативно – 400 лв. „Съветът ни към жените е да раждат по нормален път, което е най-доброто за всяка жена” – категоричен бе д-р Димитров.