Плановите пациенти в МБАЛ-Добрич да си носят храна и спално бельо
Плановите пациенти в МБАЛ-Добрич да си носят храна и спално бельо / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Съкращения се налагат в разходите на МБАЛ - Добрич, съобщи за Дарик директорът й д-р Мариян Ананиев. Те са съобразени с новия лимитиран бюджет, който е определен от държавата за месец август т.г.. Намалението може да се изчисли грубо на около 30% спрямо средствата, постъпили от Здравната каса за предходния месец юли и спрямо това, с което болницата е разполагала през август 2009 г., уточни той и добави: "През този месец направихме всичко възможно да запазим нулев баланс".

Орязването на бюджета засяга функции лекарства и консумативи, възнагражденията на част от персонала, както и стопански разходи. Д-р Ананиев сподели, че няма да се налага пациентите да си купуват медикаменти, а ще се намали тяхното разнообразие, което лечебното заведение предлага. Засега болницата ще поеме разходите на спешните случаи, но постъпилите за планови и срочни процедури и операции ще трябва сами да си осигуряват храната и спалното бельо.

Д-р Ананиев съобщи още, че се надява това положение да бъде временно. През септември, Касата ще предложи нов анекс, който ще регламентира приходите на болницата за тримесечие, а не само за месец. Директорът е провел през миналата седмица срещи в Министерството на здравеопазването, НЗОК, както и съвместна с всички управляващи многопрофилни болници за активно лечение в България, които са 25 на брой. Те ще обсъдят идния месец новото предложение на Касата и ако са поставени в невъзможност за обслужване на пациенти, ще търсят разговори на най-високо ниво, за да се внесат необходимите промени. "Готови сме да се срещнем и с министър председателя", каза д-р Ананиев.