Планират разкопки на крепостта Залдапа
Планират разкопки на крепостта Залдапа / Дарик Добрич
Планират разкопки на крепостта "Залдапа"
68953
Планират разкопки на крепостта "Залдапа"
  • Планират разкопки на крепостта "Залдапа"

Историческият музей в Добрич планира разкопки на крепостта "Залдапа", съобщи за Дарик директорът на музея Костадин Костадинов. По думите му само държавната субсидия няма да е достатъчна за разкопките, затова ще се разчита и на съдействието на частни спонсори. "Аз съм оптимист, че ще намерим финансиране", отбеляза Костадинов. Намерението е разкопките да бъдат проведени догодина - през юни, юли и август. Има идея за работата по обекта да се привлекат максимален брой мести хора от община Крушари, а също студенти и ученици от Добрич.

"Градът, за който винаги сме говорили, че представлява най-големият град във вътрешността на Добруджа - още от ранната до късната античност, никога не е разкопаван от археолози, върху него никога не е живяно и на практика след унищожаването му през 607 година до днес той е останал непокътнат, като се изключат иманярските набези. Имаме шанса да направим големи исторически открития, стига да започнем да копаем", подчерта Костадин Костадинов.

Междувременно екипът на Историческия музей е подготвил проект за експониране и социализация на Римската баня в Добрич, за който също ще се търси финансиране.  Според Костадинов мястото има голям потенциал, защото може да се превърне в малък градски парк с елементи на антична архитектурна среда.

Още по темата чуйте от Костадин Костадинов в прикачения файл.