Пламен Орешарски подписа споразумение за сътрудничество с НСОРБ
Пламен Орешарски подписа споразумение за сътрудничество с НСОРБ / netinfo

Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ подписаха министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на УС на Сдружението Тодор Попов по време на 9-та Годишна среща на местните власти, която се провежда в курорта Албена.

Приоритетните направления между централната и местната власт в това споразумение се отнасят до реални и последователни реформи в местното самоуправление, съгласуваност и допълване между националните и общинските политики, ефективно използване на европейските фондове до 2020 година, както и прозрачност и резултатност от взаимодействието между властите.

Премиерът Орешарски подчерта пред повече от 1000 кметове и общински служители, че ключовата задача пред правителството е да върне страната на пътя на икономическия растеж, а сред акцентите в проектобюджета за 2014 година е местната власт и възстановяване на фискалната децентрализация. Министър-председателят припомни, че работата на Съвета по децентрализация е възстановена през август и вече е подготвена програма и стратегия за действие.

Мерки за насърчаване на стопанската инициатива, за подобряване на административните услуги за бизнеса и гражданите, опростена процедура за усвояване на средствата по оперативните програми, поддържане на ниски дефицити и дълг и подобряване на публичните услуги и диалога с местните власти, обеща още премиерът.

Пламен Орешарски подписа споразумение за сътрудничество с НСОРБ
netinfo

 

Пред кметоветеминистърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че от началото на годината до края на септември България, заедно с Германия, е на първо място в ЕС по усвоени средства от Европейския Социален фонд чрез Програмата за развитие на човешките ресурси, като цифрата възлиза на 506 милиона лева.

За разумно планиране, ясни и опростени правила по мониторинг на европейските проекти, съвременна нормативна база  и нова регионална политика, настояха пред централната власт от Националното сдружение на общините. Кметовете се оплакаха пред министър-председателя от затруднен достъп до повечето министри, около които е изграден непробиваем секретарски кордон.

Годишната среща на местните власти продължава и в следващите два дни, когато ще бъдат връчени и традиционните награди на Националното сдружение на общините.