Писателят Йото Пацов гостува в Добрич
Писателят Йото Пацов гостува в Добрич / netinfo

Писателят Йото Пацов гостува в Добрич. Срещата с него е от 18.00 ч. в галерия “Георги Петров” в Луксор-сити център /под Областна администрация/. Организатори на събитието са Сдружението на писателите - Добрич, Литературен кръг "Смисъл", със съдействието на Община град Добрич.

Пред добричката публика ще бъде представен романът "Лъжикерван", както и сборниците с разкази “Фараонът на лисиците”, “Петелът кълве звездите”, мистичните сказания “Чудото с българина”. Писателят ще предложи на читателите и сборник документални разкази на фронтоваци - "Българските герои по фронтовете на Първата световна война", в който има материали и за войната в Добруджа. Той е съставен в съавторство с генерал Иван Мечков.

Творчеството на Йото Пацов ще бъде представено от поета с китара Гриша Трифонов, който е и редактор на две от книгите му. Очаква се компанията от столицата да бъде подсилена и от поета Николай Милчев.

Йото Пацов е роден на 28 декември 1949 г. в София. Писател. Журналист. Общественик. Фотограф. Завършил българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специализирал е във Факултета по журналистика на Московския държавен университет.

Работил е като редактор в Бюрото на Агенция по печата „Новости“ /днес – РИА „Новости“/ в София, съветското списание в България „Днес и утре“, както и в периодичния печат. Участвал със свои материали, разкази и очерци в сборници, антологии и др., напр. „Българска ловна антология“, „Горска христоматия“ и др. Съставител и автор на учебник за ловци „Ловът в България“, на сборника „Българските герои по фронтовете на Първата световна война“ и др. Кореспондент на чуждестранни печатни издания, в т. ч. и военен кореспондент в Албания, Хърватска, Босна и Херцоговина. Пръв чуждестранен журналист, проникнал в зоната на Чернобилската катастрофа 20 дни след взрива. Пътувал из Сибир, Далечния изток, Средна Азия, Индия. Бил е преподавател и секретар на Пловдивската духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий”.

Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на ловците и риболовците в България.