Писателят Димитър Атанасов гостува в Добрич
Писателят Димитър Атанасов гостува в Добрич / marica.bg

Писателят Димитър Атанасов гостува в Добрич. С почитателите на словото той ще се срещне в 18.00 часа във фоайето на голямата концертна зала на Читалище „Йордан Йовков". Организатори на събитието са дирекция „Хуманитарни дейности" на общината; читалището и Сдружение на писателите - Добрич.

Димитър Атанасов е белетрист, драматург и журналист. Роден е през 1953 в Силистра. Живее и работи в Пловдив. Дългогодишен секретар на Клуба на дейците на културата. Член на Съюза на българските писатели, Съюза на българските артисти /секция драматургия/ и Съюза на българските журналисти. Негови творби са превеждани на английски, италиански, немски, френски, руски, сръбски и турски език.

Издал е книгите „Пентакон" /разкази/, „Тарпани" /роман/, „Среднощни портрети" /сборник/, „Сметище за надежди" /роман/, „Вернисаж" /стихове/, „Запазено място" /пиеси/. Има пътеписи за посещенията му в Китай и Македония. През 2010 г. романът "Тарпани" беше преведен и издаден в Германия, а през 2011 - и „Световъртежи" /разкази/.

Носител е на едни от най-престижните национални литературни награди - „Южна пролет'1989" „Светлоструй" /1993/, за драматургия на националните театрални празници Нова българска драма - Шумен, на Съюза на българските писатели /2007/ - за пиесата „Сметището".

От 14 юни т.г. е избран и за омбудсман на Пловдив.