Пирамидата в Каварна отново отваря врати
Пирамидата в Каварна отново отваря врати / kavarna.bg

Обновената „Пирамида" в центъра на Каварна отваря врати. Лентата ще прережат на 1 май в 12.00 часа кметът Цонко Цонев и вокалистът на група "Конкурент" Емил Анчев. От 20.00 ч. от рок-групата ще представят за първи път песни от новия си албум.

"Пирамидата" официално ще започне да действа от 15 май. В нея ще се развива културна дейност, ще се ползва безплатно от танцовите състави към Читалище „Съгласие", ще се провеждат концерти на закрито. Освен това мястото ще функционира като бар и дискотека. Сградата бе частна собственост до миналата година, когато по настояване на кмета, Общинският съвет е взел решение да предложи друг имот на собственика, за да може общината да придобие "Пирамидата", която не функционира от години. От ноември 2014 г. имотът е общински.

След откриването на "Пирамидата", ще направи първия си курс и новото увеселително влакче, което ще пътува до морската зона на града. То ще има курсове по 3-4 пъти дневно през месец май, а в активния сезон на периоди от един час - между 8 и 21 часа, каза кметът. С влакчето жителите и гостите на града ще могат да се придвижват до плажа, наслаждавайки се на природата. През миналата година, бяха извършени ремонти по 3-километровия маршрут до морето, бяха обновени четирите чешми в района и оформени зони за отдих, припомни Цонев.

Той отправи апел към собствениците на недостроени имоти в тази зона, да вземат спешни мерки да завършат обектите си, защото загрозяват гледката. Така също изказа надежда да се яви кандидат за концесионер за централния плаж на Каварна, след като за пореден път се обяви тръжна процедура от Областна администрация на 19 май, когато теренът ще бъде предложен с допълнително 30% намаление на таксата за ползване. "Общината прави всичко възможно да облагородява, да подобрява условията за живот и туризъм в Каварна, но не може за всичко да се грижим ние", заяви Цонев и припомни, че в района идват над 500 000 посетители само заради нос Калиакра, а след 1 юни се очаква отварянето на новия комплекс в местността "Бялата лагуна", където ще почиват предимно скандинавци.