Пийвайте, обичайте се и прощавайте!
Пийвайте, обичайте се и прощавайте! / Валентина Добринчева, архив

Тази година 14 февруари е четворен празник. В него се преплитат любов, вино и прошка. Младите от години взаимстват католическия Свети Валентин на този ден - празник на влюбените. Нашият народен календар отрежда датата за Трифон Зарезан. 14 февруари църквата почита като Успение на Свети Кирил, а през 2010 на този ден се пада и големият християнски празник Сирни Заговезни - ден, в който си искаме и даваме прошка и показваме уважение към по-възрастните.

Трифон Зарезан и Сирни Заговезни ще бъдат почетени в Етнографски комплекс Стария Добрич. Празниците се организират от общината и Историческия музей.

По традиция там всяка година се провежда ритуално зарязване на лоза от представител на кметския екип. Зарезан-а започва в 10.30 ч. с шествие от сградата на кметството до Стария Добрич. В 11.00 часа във вътрешния двор на комплекса ще се зареже лозата. Винпром "Алвина" ще раздаде за здраве по чаша вино. Танцов ансамбъл "Добротица" ще радва с музика и танци.

Следобед празникът в Стария Добрич ще прелее в Сирни заговезни. От няколко години в чест на този ден в Добрич се организират кукерски игри, хамкане на халва, хвърляне на стрели и прескачане на огън. Те започват в 16.30 ч. пред часовниковата кула в Етнографския комплекс.

В галерията от снимки - миналогодишният Ден на прошката в Стария Добрич.