Пианистката Елена Герчева получи награда от министерството на културата
Пианистката Елена Герчева получи награда от министерството на културата / МК

Пианистката Елена Герчева, която е родена в Добрич, получи награда на Министерството на културата за принос в развитието и популяризирането на българската култура. Грамотата и плакетът бяха връчени във Виена, където живее и работи нашата съгражданка, съобщиха от Художествената галерия.

Елена Герчева е била солист на Детски камерен оркетър - Добрич с диригент Иван Станев и Камерен оркестър с диригент Иван Стоянов. Завършва с отличен успех Музикалната гимназия Варна и Музикалната Академия в София. След завършването й работи като преподавател по пиано и клавирен съпровод в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и в Музикалната гимназия - Пловдив, на която 7 години е зам.-директор. Автор е на 2 учебни пособия в областта на обучението по клавирен съпровод, носител на награди от международни конкурси.

В периода 1994 – 2005 г. Герчева работи в Областен театър Долна Австрия като втори диригент, хормайстор, соло-корепетитор. От 1994 г. е музикален ръководител на Оперно студио във Виена, в чийто репертоар има над 50 опери и оперети.

Като пианист има участия в музикално-театрални постановки във виенските театри „Скала“, “Метропол“ и „Глориа“, а през 2011- 2012 година – в Камерната опера в Лайпциг с постановката „ Среща във Валхала“, посветена на Вагнер, която е играна в Бон, Гьотинген, Хамбург, на Вагнеровия фестивал във Байройт и др.

През 2012 - 2013 работи за оперите „Трансфер“; „Вълшебната флейта“, за спектакли в Долна Австрия. Елена Герчева работи активно с българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн”. В него изнася концерти камерна музика в периода 1994-1996 г.

През 2004 г. посвещава концерт на камерзенгерин Нели Божкова. Акомпанира на Красимира Стоянова и Надя Кръстева от Виенската национална опера. През 2010 подготвя концертна програма „ Любовта“ - автор е на концепцията и текста и модератор на цялата програма, в изпълнение на млади певци, на които акомпанира.