PHACE ще гостуват в Добрич в рамките на Австрийските музикални седмици
PHACE ще гостуват в Добрич в рамките на Австрийските музикални седмици / www.sxc.hu

 

Клавирно трио PHACE ще гостува в Добрич на 13 април в рамките на Австрийските музикални седмици в България. Те ще се проведат за 17-ти път в периода 4 - 19 април 2013 г. Музикалното събитие е под почетния патронаж на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и е израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на културата. Междувременно този фестивал се превърна в най-голямото културно събитие на Австрийското посолство.

Австрийските музикални седмици си поставят за цел наред с представянето на многообхватното австрийско музикално творчество да допринасят за активния културен обмен между Австрия и България, както и да дадат поле за изява и на талантливи български композитори и изпълнители. В основата на програмата е австрийското музикално творчество от модерната класика до най-новите произведения на съвременната музика, които са комбинирани с известни произведения на класиката и романтиката.

Фестивалът включва 22 концерта в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Бургас, Шумен, Добрич и Габрово.

Концертът за откриването на фестивала на 4 април е в изпълнение на Софийската филхармония, дирижиран от Мартин Пантелеев. Солист е австрийският цигулар Антон Сороков. В програмата на концерта са включени произведения от Х. Гатермайер, Макс Брух и обработката на А. Шьонберг на клавирния квартет на Брамс № 1 за голям оркестър.

За участие във фестивала от Австрия идват над двайсет изключителни музиканти, сред които са солистите на Виенските филхармоници Роберт Бауерщатер, Матиас Шорн и доайенът на виенската Щатсопер и Виенските филхармоници, Петер Шмидл, както и известният цигулар и преподавател в Залцбургския университет Моцартеум, Мартин Мумелтер.

С концерти в няколко града в страната гостуват клавирно трио PHACE и атрактивният дамски квартет „Екстрачело“.

За концерти в родината пристига и концертмайсторката на Хамбургските филхармоници Йоанна Каменарска. Публиката ще има възможността да се наслади и на певческото изкуство на Ула Пилц, Елександър Майр и Катрин Хубингер.

В рамките на 17-ото издание на Австрийски музикални седмици концерт в Добрич ще изнесе клавирно трио PHACE на 13 април. В програмата – Антон Веберн, Йоханес Мария Щауд, Бернхард Гандер, Франц Шуберт.

РНАСЕ е от много години на музикалната сцена и се нарежда сред най-иновативните съвременни австрийски ансамбли. Изявите му включват широк спектър от музикални и театрални продукции, съчетаващи музика, танц, електроника, видео. Изпълняват повече от двеста произведения. От средата на 90-те години на миналия век ансамбълът гастролира в големите концертни зали и на фестивали в Австрия в чужбина.