Петър Калчев: ВиК-Добрич излиза от кризата
Петър Калчев: ВиК-Добрич излиза от кризата / Дарик Добрич
Петър Калчев: ВиК-Добрич излиза от кризата
89073
Петър Калчев: ВиК-Добрич излиза от кризата
  • Петър Калчев: ВиК-Добрич излиза от кризата

Бизнес-план за следващите 5 години представи управителят на „Водоснабдяване и канализация" - Добрич Петър Калчев пред Асоциацията по ВиК за региона. Сред акцентите в документа е планираното намаляване на загубите на питейна вода в Добричко - от 86%, колкото са сега, до 81% през 2021 г. Пред присъстващите Калчев обяви, че това е минимумът, но в дружеството ще работят за по-добър резултат - до 76%. Сред приоритетите в работата е автоматизирането и видеонаблюдението на всички помпени станции и контрола на водните потоци, както и подновяването работата на пречиствателните станции и осигуряването на по-високо качество на водата. Калчев посочи, че ще се вземат мерки за селищата със затруднено водоподаване и ще продължи подмяната на амортизираните участъци. Планира се още обособяване на терени със засилен инвестиционен интерес. Управителят посочи, че трябва ВиК мрежата да се подобрява съвместно с общините, защото предприятието няма финансов ресурс за големи ремонти.

Очаква се тази година ВиК-Добрич да излезе на печалба 100 000 лева, а 2017 г. - над 700 000 лева. Това означава, че ще можем да теглим кредит, за да финансираме захранването на Добрич от язовир Цонево, което е моята мисия, каза Калчев. В момента дружеството няма неразплатени задължения към доставчици и услуги, с изключение на ел.енергия към „Енергийна финансова група", която възлиза на 7.4 млн.лева. Вече има договорка ако ВиК покрие главницата от 6.5 млн.лева, доставчикът да свали цената на предоставяния ток от 86 на 67 лева за мегаватчас, сподели Калчев. Той води разговори с банка за кредит, който да покрие това задължение и да осигури още спокойствие за водното дружество. Има надежда и за разсрочване на дългове за над 6 млн.лева към две басейнови дирекции. Ако всичко това стане, в края на тази година ще бъдем едно нормално предприятие, излязло от кризата, след като имахме над 35 млн.лева задължения, каза Калчев.

Управителят отчете периода от началото на 2015 г. досега, като подчерта, че са инвестирани 2 млн.лева в подобряване на съоръжения, които са били забравени и в ужасно състояние. Направена е реконструкция по система Оброчище, откъдето се захранват над 20 села в община Добричка. Подобрени са помпени станции в Батово, Шабла, Каварна, Балчик, Царичино, Албена, Кранево; възстановени са водоснабдителни зони в Добрич, Шабла, Генерал Тошево, Кардам; изградени са водопроводи в Минково, Малина-Люляково; монтирани са 35 сондажни помпи и са върнати към живот редица сондажни кладенци; подобрено е снабдяването с вода в кварталите „Добротица", „Балик", „Дружба", блокове „Албена" в Добрич; осигурено е по-добро подаване в курорта Албена.

За идните 5 години ВиК предвижда инвестиции от 5.2 млн.лева, от които 4.8 млн.лева в публични, а останалите - в собствени активи. Очаква се на 30 август ВиК-Добрич ООД да стане акционерно дружество. Чуйте още от Калчев в аудиото.

Целия бизнес-план за предстоящия период може да прочетете на сайта на Областна администрация.