Петър Калчев: Разчитам на подкрепа от всички
Петър Калчев: Разчитам на подкрепа от всички / Дарик Добрич
Петър Калчев: Разчитам на подкрепа от всички
78624
Петър Калчев: Разчитам на подкрепа от всички
  • Петър Калчев: Разчитам на подкрепа от всички

На мащабна подкрепа от местната и централна власт разчита новият управител на "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Добрич Петър Калчев. Това заяви той в ефира на Дарик. Калчев е управлявал дружеството между 1994 и 1998 г., които определи като много трудни за българската икономика. След това многократно е бил канен за шеф, но е отказвал заради лични ангажименти. Сега поема поста, тъй като според него има солидна подкрепа от управляващите, за да се реализират спешните реформи, от които има нужда предприятието. Казва, че се надява на добро отношение и от служителите и от гражданите.

Първите точки в програмата на Калчев са срещи с областния управител и кметовете от региона. Паралелно той ще преструктурира дейностите в предприятието и ще прецизира заетостта на служителите. Засега не планира съкращения, но счита, че има много хора, на които не е обяснено добре какво да вършат. "По-добре е да накараш хората да работят, отколкото да ги уволняваш", каза той. Ще се търсят и всички възможности за инвестиции във "ВиК" - Добрич - от европейски и други донорски програми, кредити и от МОСВ. Предстои и обявяване на нова поръчка за избор на доставчик на електроенергия, защото сегашният договор изтича.

Занапред ще се мисли за осигуряване на водоснабдяването на Добрич от близки източници, които да заместят магистралния пренос от Шабла, каза още управителят. Той е сигурен, че има достатъчно възможности да се снабдява областният град с вода. В тази посока е и проучването за снабдяване от язовир Цонево, което се оказа стара идея на Петър Калчев. Намерението е да се изгради магистрален водопровод с два подема и малко служители за поддръжка, където има редовно зимно почистване, а водата от язовира да се ползва за допълнителен резерв в случай на проблеми по водоснабдяването от региона. Като мотив за нуждата от това решение, Калчев посочи факта, че е скъпа и трудна поддръжката на десетките сондажи и помпени станции, някои от които са на трудно достъпни места или няма компетентни служители за тях.

Новият шеф обеща също да положи старания при възстановяване на настилките след ремонти на аварии по ВиК мрежата. Той обясни, че би могло да се запечатват дупките с бетонов разтвор, за да не се пръска чакъл по улиците, и на по-късен етап, при благоприятно време и след улягането на мястото, да се полага асфалт.

По повод жалбите срещу него в прокуратурата, Калчев заяви, че не е попълвал декларация с неверно съдържание, защото не е съдружник в ООД. Той смята, че нападките идват от определени служители на дружеството, като определи атмосферата на работа там като не добра и обеща да се постарае да сплоти колектива. Попитан дали ще има приемственост в работата му, новият управител каза, че няма много какво да почерпи от предишните и ще действа по своята програма с подкрепата на властимащите.