Петър Димитров: Ако дойде на власт, БСП ще възстанови проекта Белене
Петър Димитров: Ако дойде на власт, БСП ще възстанови проекта Белене / Sofia Foto Agency - архив

Единственото правилно решение за съдбата на АЕЦ Белене е провеждане на референдум, заяви в Добрич народният представител от БСП и бивш министър на икономиката Петър Димитров. Той обяви, че БСП ще поиска освен референдум и вот на недоверие на кабинета заради решението за Белене. „Ако на следващите  парламентарни избори ситуацията се промени, БСП ще възстанови реализацията на проекта Белене” – категоричен бе ексминистърът.

Той обвини правителството, че лъже безотговорно когато става дума за цената на газа и подчерта, че с най-ниска цена в Европа е газът в Румъния, след която се нарежда Естония, Латвия, България е на четвърта позиция, следвана от Великобритания, Словакия, Литва, Германия, а най-скъп е газът в Дания.

Петър Димитров коментира и позицията на правителството относно шистовия газ. „Заплахата за цяла Североизточна България е огромна, обръчът около водата на Добруджа се затяга след разрешението на Румъния за проучване и добив на шистов газ точно на границата с България” – каза депутатът. Според него натискът върху страната ни да отмени мораториума върху търсенето и добива на шистов газ ще продължава.