Пет години затвор за добрички обирджия-рецидивист
Пет години затвор за добрички обирджия-рецидивист / Sofia Photo Agency

Окръжен съд-Добрич осъди на пет години лишаване от свобода 26-годишния Андрей В. от Добрич. Той е признат за виновен в грабеж на вещи за 496,72 лева и в седем кражби на обща стойност 1779 лева. Той ще заплати на двама ищци и обезщетения за причинените имуществени вреди в размер на 461 и 90 лева. Делото бе разгледано като съкратено съдебно следствие. Мъжът има начално образование, не работи, осъждан е 16 пъти. Последната му присъда е влязла в сила на 20 август 2010 г. - 4 години и 2 месеца затвор за грабеж.

Според обвинителния акт, на 22 септември 2010 г. Андрей е отнел 6 елемента от църковни свещници, изработени от месинг, велосипед с 18 скорости тип „Бегач" и ученическа раница. Вещите той е взел от случайно срещнат мъж, който ги бил откраднал от храм "Св.Троица" в Добрич по-рано. Мъжът му ги дал, след като Андрей му ударил шамар. Подсъдимият продал църковните свещници в пункт за изкупуване на цветни метали за 31,70 лева.

От август до октомври 2010 г. 26-годишният е извършил в Добрич седем кражби от офиси, ресторанти, на стадиона, в детска градина и в детския хор. От кабинет в административна сграда взел мобилен телефон, дамско портмоне, флашка и сумата от 345 лева; от цех на фирма отнел дамска чанта, 2 мобилни телефона, дамски несесер, ключ за лек автомобил, 10 обикновени ключа и сумата от 300 лева; в ресторант взел от сервитьора мобилен телефон и 5 лева, оставени на бара; от стая на стадиона - мобилен телефон, тефтерче за визитки и 2 лева; от служебна маса в пицария - мобилен телефон. Андрей влязъл и в стая за персонала на детска градина и взел дамска чанта, в която имало служебна карта за градски транспорт, мобилен телефон и 5 лева. Последният му обир е от 6 октомври 2010 г., когато от сградата на детския хор, от дамска чанта, задигнал електронен дамски часовник и 70 лева.

Кражбата в цеха е била заснета с охранителна камера.

Настоящата присъда на Окръжен съд-Добрич подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна.