Песимизъм цари сред строителните предприемачи в Добричко
Песимизъм цари сред строителните предприемачи в Добричко / Дарик Добрич

Бизнес климатът в Добричко през септември остава същия като в началото на 2010 година, съобщават от Териториалното статистическо бюро. Това показва оценката на предприемачите. Данните в национален мащаб са близки, с изключение на отрасъл строителство, където местните предприемачи са много по-песимистично настроени.

98 фирми в сферата на промишлеността, търговията на дребно и услугите са изследвани в област Добрич през септември т.г.. Те определят състоянието си предимно като "задоволително". В промишлеността продължава да се отчита намалена производствена активност и намалени поръчки. По-висок с 2.78 пункта спрямо август е съставният показател "бизнес климат" в търговията на дребно. Продажбите през последните три месеца са намалели, но очакванията на търговците за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца, са по-оптимистични. Неблагоприятно се оценява и настоящото търсене на услуги.

Стопанската конюнктура в строителството се влошава. Само 43% от бизнеса смята състоянието си за "задоволително". През септември т.г. дейността продължава да намалява, няма добра осигуреност на производството с поръчки. Анкетата отчита и увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните месеци.

Нагласата на бизнеса за следващите шест месеца също не е по оптимистична, посочват още от Бюрото. 63% от анкетираните в промишлеността се надяват тенденциите да се запазят. Мениджърите от останалите отрасли също остават песимисти, като очакванията са съответно 44% в търговията, 62% в услугите, и 86% в строителството да останат на същото ниво.

Намаляват предприятията в които се предвиждат съкращения на работната ръка през следващите три месеца, но преобладава мнението, че ще има по-нататъшно свиване на персонала.

Изследванията на бизнес тенденциите се базират на мнения за актуални или очаквани промени в икономическото състояние, като на анкетираните се предоставят ограничен брой варианти на отговор - например "добро", "задоволително" и "лошо", посочват от Статистическото бюро.

Песимизъм цари сред строителните предприемачи в Добричко
netinfo