Пчеларите получиха близо 2,4 млн. лева за 2017-а

Пчеларите получиха средства по схемата de minimis
Пчеларите получиха средства по схемата de minimis / ThinkStock/Getty Images
Държавен фонд „Земеделие“ преведе близо 2,4 млн.лева на 4 348 пчелари по схемата de minimis за 2017 година, съобщиха от Министерството на земеделието. Размерът на ставката за подпомагане за едно пчелно семейство е 4,77 лева. Помощта се разпределя по решение на УС на ДФ „Земеделие“ от средата на ноември.

Сумата е доста по-малка от средствата, които бяха раздадени по същата схема през миналата година. Тогава бяха заделени над 4 млн. лева, като за всеки кошер бяха разпределени по 12 лева. До преди два месеца пък в бранша не бяха сигурни дали тази година ще получат държавната помощ. „През 2016 година това беше добър стимул за пчеларите“, посочи Янко Янков - областен координатор на Съюза на пчеларите.

Евтин украински мед прави дъмпинг на родната продукция

Минималната помощ de minimis получиха пчелари, които гледат между 20 и 200 пчелни семейства. Тези, които имат над 200 пчелни семейства, получиха възможност да се включат в схемата само за първите 200. Финансовата подкрепа се предостави на сектора за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед през 2017 година, допълват от министерството.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2015 г.– 2017 г.).